Kommunikation

test

Hele pointen med vores sproglige udvikling er, at vi bliver i stand til at kommunikere. Som mennesker er vi født til at interagere med hinanden, og kommunikation dækker over denne interaktion via både verbale (sagte) og non-verbale (usagte, fx gestik, pegen, kropssprog og lyde) midler, hvor der udveksles information.

Når små børn skal udvikle sprog, er det meget mere og andet end ord og udtale, de anvender. Deres tidligste kommunikation består af ansigt til ansigt kontakt, hvor barnet udtrykker sig med øjenkontakt, kropsprog, smil og skrig.

Barnets tidlige sampil og kontakt med andre er grundlæggende for udviklingen af dets kommunikative kompetencer og senere muligheder for at indgå i et socialt fællesskab med andre. Hver gang du er sammen med barnet, skal du forestille dig, at du er som et stillads for barnet. Du stiller både spørgsmålene og giver svarene: ”Skal du have noget mad? Ja, det skal du, for du er så sulten”. Jo ældre barnet bliver, desto mindre stillads har det brug for.

Så når du taler til, leger med og lytter til dit barn fra det er helt spæd, så støtter du dets sprogudvikling og senere evne til at kommunikere. Det er i det hele taget vigtigt, at man viser interesse for det, barnet prøver at fortælle, i stedet for at fokusere på måden, det siger det på. På den måde får barnet en oplevelse af, at kommunikationen lykkes. 


3 tips til leg, der styrker kommunikationsevnerne

  • Spil hvor I snakker om regler og skiftes til at spille (turtagning)
  • Dialogisk læsning (samtalelæsning)
  • (Rolle)lege, hvor I snakker om det, I leger ("Skal vi bygge et hus i Lego?", "Hvis du finder de blå klodser, så finder jeg de røde.")  

Tabel Liste

Sorter faldende

2 vare(r)

Tabel Liste

Sorter faldende

2 vare(r)

Sprog&Leg v/Ulla Flye Andersen - Tåstrupvej 44, Selling, 8370 Hadsten - Tlf: 2090 1599 - Mail: sol@sprogogleg.dk - CVR: 28633386