Tematisk sprogarb.
Tematisk sprogarbejde er en måde, hvor man i dagtilbuddet kan arbejde struktureret med børns sprog med afsæt i et specifikt emne eller tema, fx skoven, bondegård, årstider, o. lign. over en længere, men stadig afgrænset periode.
Temaet udstikker rammerne for sprogarbejdet og lægger samtidig op til at inddrage oplevelser, der byder på sanseindtryk, udflugter, lege og kreative projekter.
I det tematiske sprogarbejde får børnene mulighed for at høre det samme sproglige indhold i mange forskellige sammenhænge og møde ord/vendinger forbundet med temaet. Der er samtidig god mulighed for mere bevidst at inddrage kendskabet til den skriftlige side af bogstaver og ord i aktiviteterne.
På den måde opstår eksplicit læring, hvor børnenes tilegnelse af sprog sker ud fra en bevidst og målrettet indsats – i modsætning til den mere implicitte læring, der foregår i hverdagssituationer, når barnet mere uformelt og ubevidst opfanger det sprog, der er omkring det.
Det kan være en fordel at dokumentere det strukturerede tematiske sprogarbejde i forhold til læreplanstemaerne, så arbejdet med børnenes alsidige udvikling gennem sproget bliver synlig. Det er også en rigtig god strategi at inddrage forældrene, så børnene også møder det samme sproglige indhold derhjemme.
Vi har udviklet en række sprogkufferter, der lægger op til tematisk sprogarbejde - og som indeholder vejledning til, hvordan I kommer godt i gang, og forslag til, hvordan I kommer omkring læreplanstemaerne:
- Farvel sut, farvel ble - om de to vigtige begivenheder
- Venskaber - 6 bøger om venskab og en lodden kammerat
- Tal, former, farver - trolleykuffert fyldt med bøger, spil og legetøj
- Yogaleg - alt hvad I skal bruge for at komme igang med at lege yoga
- Krible-krable dyr - gå på opdagelse i insekternes verden
- Cirkeline - tag på opdagelse med Cirkeline gennem alle læreplanstemaerne.
- Jul i den røde kuffert - en kuffert med ideer til, hvordan I gør julen til tematisk sprogarbejde
CASE: Tematisk sprogarbejde i Daginstitutionen Bornholmsgade
Herunder kan du downloade et par værktøjer, der kan understøtte det tematiske sprogarbejde:
- Skema til dokumentation ift. læreplanstemaer
- Tips til forældreinddragelse