8 tips til at finde læsetid og læselyst

… især til forældre, men også i dagtilbuddet

Det er efterhånden et velkendt faktum, at det er vigtigt at læse med og for børn. Vi ved også nu, at den læsning, der sker hjemme gør den største forskel. Børn, der læser bøger med deres forældre, allerede fra de er et halvt år, vil klare sig bedre både fagligt og socialt i skolen. Det har affødt projekter som Sproggaven i Silkeborg og Bogstart fra bibliotekerne i flere kommuner, som skal hjælpe især udsatte familier på vej med læsning hjemme.

Men hvis vi ikke har adgang til boggaver, så kan vi stadig hjælpe børn (og deres forældre) på vej til gode læsevaner. Her får I 8 tips, der kan gøre læsestunden lidt lettere:

# 1 - TÆNK UD AF SENGEN/SOFAEN
Hvis man skal læses, skal man have bøger … og gerne flere forskellige. Lav et mini-bibliotek som er frit tilgængeligt for børn og forældre. Bed familier donere deres brugte børne-/billedbøger. Lad forældre låne bøger med hjem.

# 2 - TÆNK UD AF SENGEN/SOFAEN
Størstedelen af den (op-)læsning, der sker i hjemmet, sker ved sengetid. Det er en superhyggelig tradition, men hvis den nu ikke fungerer, er det godt at have andre stunder i baghånden. Læs højt, mens barnet er i bad, får eftermiddagsmad eller bare trænger til at slappe af.

# 3 - FORBYD BOGHYLDER
I det mindste dem, hvor bøgerne står højt og sirligt på række med ryggen udad. Boghandlere og biblioteker ved, at forsider ”sælger”. Så sæt bøgerne i børnehøjde i kurve, kasser eller på smalle IKEA-hylder, hvor forsidens farver og figurer kan være blikfang. Så vil de fleste børn blive nysgerrige og gå i gang med at bladre.

# 4 - LÆS PÅ FARTEN
Tag altid bøger med i bilen, bussen, toget, når I skal på tur (i stedet for ipads!). Så kan en historie fylde tiden, når verden uden for vinduerne ikke er interessant længere. Læs højt eller lad barnet selv sidde og bladre. Måske kan chaufføren få en historie fra bagsædet. 

# 5 - START TIDLIGT
Selvom små børn ikke kan holde opmærksomheden så længe, så kan glæden ved at læse bøger sagtens starte tidligt. Start med få minutter, vælg bøger med flapper, sanseoplevelser og klare farver … og bøger, der er gode at bide i. Lad det lille barn få sin yndlingsbog med til middagsluren.

# 6 - TÆNK NYT OG GAMMELT
Der er historier, der overrasker, og historier, vi elsker. Børn ELSKER gentagelser, så tøv ikke med at læse favoritbogen igen og igen. Men sørg også for at finde nye, spændende bøger – på loppemarkeder, på biblioteket, i boghandlen – og find også gerne din egen barndoms yndlingsbøger frem fra loftet.

# 7 - GLEM TEKSTEN
Nogle forældre synes, det er svært at læse – og at læse højt. Men det behøver det slet ikke at være. Det er okay at ”glemme” teksten. Kig på billeder og snak om, hvad de forestiller.
Find selv på en historie ud fra dem … eller lad de lidt ældre børn fortælle den voksne en historie. 

# 8 - SÆT LYD PÅ
For forældre, hvor oplæsning alligevel bliver for svært, er det helt okay, at papirbøgerne får selskab af de historier, der findes som apps og lydbøger. Det er vigtigt at huske på, at der er flere veje til læsning. 

Herunder kan I downloade en (lidt forkortet) udgave af liste til at hænge op på opslagstavlen eller sende med hjem. Og via følgende link kan I finde flere forskellige  downloads til bl.a. forældreinddragelse.  

Downloads

Sprog&Leg v/Ulla Flye Andersen - Tåstrupvej 44, Selling, 8370 Hadsten - Tlf: 2090 1599 - Mail: sol@sprogogleg.dk - CVR: 28633386