Gør rejsetid til sprogtid

test

12 ideer der gør rejsetid til sprogtid - sjove sproglege og -aktiviteter for børn i alle aldre og deres voksne, når rejsetiden bliver lidt lang.

Pssst .... I kan downloade og printe listen i et lidt finere format nederst på siden, hvis I vil tage den med eller dele den ud i institutionen! 

1. Rejsesprogkuffert

Lav en feriekuffert fyldt med sprog ... saml minder fra de ting, I oplever i ferien og skriv/legeskriv/tegn gerne ordkort til. Dekorér kassen/kufferten med diverse billetter mm. I kan også lave en rejsescrapbog, hvis I ikke kan finde en kuffert at bruge. En feriekuffert er især en stor støtte til de sprogligt udfordrede børn, når de skal fortælle om deres ferie i institutionen.
 

2. Læs bøger om jeres rejsemål

Uanset om I skal til Ikast eller Italien, så smut forbi biblioteket, inden I rejser. Her kan I måske finde en bog eller ti om jeres rejsemål. Det behøver ikke kun være fra børne-afdelingen. Rejseguides til voksne med flotte billeder er også sjove at bladre i. Og findes bogen ikke, så lav jeres egen rejseguide. Brug Google og print billeder og evt. tekst ud om rejsemålet og de ting, I gerne vil opleve. Så kan forventningens glæde underholde på turen dertil.  

 

3. Apps og skærmtid

Børn skal tilbringe så lidt tid foran skærmen som muligt, men på farten kan ipad’en være en redning. Fordi vi slækker lidt på skærmreglerne, behøver vi dog ikke slække på krav til kvaliteten af indholdet. Ipaden kan proppes med sjove læringsspil og måske kan I endda finde en børnevenlig app på det andet sprog, hvis I er på vej til udlandet.  

 

4. Rejsetavler

Tag små tavler og kridt med, og brug dem til at spille galgebakke, tegne skilte, spille kryds og bolle, mm. Kridtene kan sættes i en kop i kopholderen.

 

5. Tællelege

Den oplagte bagsædeleg – tæl ting, I kører forbi: røde biler, tankstationer, traktorer, etc. Den simpleste leg, som slet ikke kræver forberedelse eller rekvisitter.

 

6. Stop op og læs om stedet

Landskabet både ude og hjemme er spækket med informationstavler, der fortæller om de. Giv jer tid til at læse dem (højt) – og hvis I bliver nysgerrige på mere, så brug smartphone til at søge oplysninger, når I er kørt videre.

 

7. Klassiske billege

Nogle gange kan man næsten tro, at vi voksne helt har glemt, hvordan vi selv overlevede lange køreture uden skærmtilbud. Se om I kan huske nogle af de lege, I selv fordrev tiden med undervejs: Skibet er ladet med…, 20 spørgsmål til professoren, Dyr der starter med … Tilpas legen til børnenes alder og gå i gang. Så flyver tiden af sted.

 

8. Musik på et fremmed sprog

Hvis I skal til udlandet, så er musik et fantastisk middel til at lære et nyt sprog at kende. Find populær- eller folkemusik fra det land, I skal besøge. Se om I kan synge med, selvom ordene ikke giver mening. I kan også snakke om, hvad det mon betyder – og evt. finde ud af det sammen.

 

9. Læs højt

Lange køretur kan være en fantastisk lejlighed til at tage fat på den danske børnebogskanon. Find nogle af de gode danske klassikere af Ole Lund Kirkegaard, Bjarne Reuter eller lign. og læs højt. Husk at læse langsomt og tydeligt og giv god tid til at snakke om svære ord eller sjove situationer i fortællingen. Prøv også gerne at lave stemmer til de forskellige personer. 

 

10. Fortæl historier

Fortæl historier fra din barndoms ferier eller lav jeres egne historier, som I digter undervejs. Tjek evt. apps som Rorys Story Cubes, der kan hjælpe historierne på vej – eller brug jeres frie fantasi. Det bliver især sjovt, hvis I skiftes til at bringe historien videre. Børn kan ofte få nogle virkelig sjove tvist ind i plottet – og det er både underholdende og lærerigt.

 

11. Syng sange

Brug køretiden til at synge sammen – syng jeres yndlingssange og google evt. teksterne, hvis hukommelsen svigter. Fagtesange er især god bagsædeunderholdning. I kan også synge med på sange fra radioen eller streamingtjenester.

 

12. Lyt til lydbøger

Fyld bilens digitale tilbud med gode lydbøger – der findes rigtig mange gode bøger både på ereolen eller betalte apps som storytel og mofibo. Husk gerne papirversionen til at kigge i som supplement.

 

 

Downloads

Sprog&Leg v/Ulla Flye Andersen - Tåstrupvej 44, Selling, 8370 Hadsten - Tlf: 2090 1599 - Mail: sol@sprogogleg.dk - CVR: 28633386