Sproget starter ved fødslen

Sproget starter ved fødslen

Din baby begyndte allerede at lære sprog ved at lytte til din stemme, mens han/hun lå i maven, og der er intet tidspunkt i barnets liv, hvor sproget udvikler sig så hurtigt som i 0-6 års alderen.

Før der kommer ord

Allerede inden dit barn siger sit første ord, er det for længst begyndt at øve sig i at udtrykke sig og kommunikere. Barnet observerer omgivelserne og de mennesker, der optræder i dets verden, og det vil begynde at reagere mere og mere bevidst på indtryk og forsøge at skabe kontakt gennem lyde, mimik og fagter.

Du kan med fordel betragte dit spædbarns signaler som sprog og kommunikation og have små samtaler om det, I oplever sammen. Jo mere du snakker med spædbarnet og reagerer med både ord og handling på dets signaler, desto mere stimulerer du barnets naturlige anlæg for sprog. Den lille hjerne arbejder ganske enkelt på højtryk, mens du er med til at skabe det fundament, som sproget efterhånden skal bygges på.


De første ord

De fleste børn siger deres første ord omkring 10-12 måneders alderen - men husk at dette er et gennemsnit. Dit barn kan både være tidligere eller senere til at sige sine første ord, uden at det dermed er unormalt. 

Når dit barn er omkring 2 år vil det begynde at kunne tale med nogenlunde forståelig udtale, have et aktivt ordforråd på omkring 250 ord og kunne eftersige sætninger på fire stavelser.

Når det er blevet 6 år, vil det sandsynligvis kunne tale flydende, have et aktivt ordforråd på omkring 2600 ord og gensige/danne komplekse sætninger på 15 ord.

Du kan hjælpe dit barns ordforråd på vej ved at pege og sætte navn på de ting, barnet er optaget af, og ved at sætte ord på de ting, I oplever sammen. Sørg for selv at bruge et varieret sprog - så er der stor chance for, at dit barn lærer mange ord. 

Dit barn begynder at forstå 

Dit barn skal ikke bare lære sprogets ord og lyde, men også at der er en sammenhæng mellem sprog og de ting, der sker omkring det - at sproget handler om noget, og at sproget kan få ting til at ske. Det er dit barns sprogforståelse. 

Dit barns sprogforståelse vil i løbet af dets tidlige år udvikle sig fra de nære, konkrete ting i dets nærmeste interessefelt (ja, nej, far, mor, vov, sko, ble, osv....) til at omfatte langt mere abstrakte begreber (koncentrere, modsat, acceptere, etc.), inkl. ironi og metaforer (hurtig som en gazelle).

Det er en ret markant udvikling på fire år. Og derfor er det ikke ligegyldigt, hvordan du som voksen hjælper dit barn på vej ind i sprogets verden. Hvis dit skal lære at bruge sproget frit og nuanceret, er det vigtigt, at I leger med sproget og går på opdagelse i ordenes betydning og anvendelse – også selvom dit barn ikke udtaler ordene helt korrekt.


Dit barn kommunikerer 

Når små børn skal udvikle sprog, handler det om meget mere og andet end ord, udtale og forståelse af ordenes betydning. Det handler også om, hvordan man holder en passende øjenkontakt, hvordan man aflæser krops- sprog og andre sproglige fænomener, og hvordan man starter, opretholder og slutter en samtale med et andet menneske. Kort sagt – sproget handler også om barnets evne til at kommunikere.

Barnets kommunikation, samspil og kontakt med dets nære voksne er grundlæggende for senere evner til at kommunikere og indgå i et socialt fællesskab med andre.

Du lærer dit barn at kommunikere, når du har øjenkontakt, skiftevis lytter/svarer/spørger og deler opmærksomhed med dit barn om ting, der har fanget dets interesse. 

Læs mere om hvordan du helt konkret kan støtte dit barns sprogtilegnelse her: 

Gode strategier


Din indstilling til læring er vigtig

  Materialer I kan bruge

Vis som Gitter Liste

Varer 1-12 af 23

Side
pr. side
Faldende orden
Vis som Gitter Liste

Varer 1-12 af 23

Side
pr. side
Faldende orden