Udover samtale er læsning med børn er uden tvivl en af de vigtigste veje til at styrke børns sprog.
At læse bøger giver børn mange forskellige indtryk, der hver især er væsentlige elementer i sprogtilegnelsen. Det gælder
Erfaringer med sprogets lyde og opbygning
Møde med nye ord og begreber
Erfaring med hvordan en fortælling hænger sammen
Opmærksomhed på skriftsprog
Nærvær og opmærksomhed fra en voksen
Læsesituationen styrker dermed både barnets sprog og læring, deres kognitive kompetencer som hukommelse og opmærksomhed og deres trivsel og ro.
Her er et par hurtige pointer, inden du læser videre:
Det vigtigste er ikke hvor længe du læser, men hvordan du læser.
Selv helt små børn (under 1 år) kan have gavn af en læsestund.
Du kan læse med børn – uanset dit sprog, dine forudsætninger og din rolle
Dialogisk læsning eller højtlæsning
Når vi anbefaler at læse med børn, så er det vigtigt at skelne mellem traditionel højtlæsning og dialogisk læsning.
I traditionel højtlæsning er oplæseren aktiv fortæller, mens børnene er publikum, der passivt lytter til fortællingen. Bogen eller fortællingen læses uden planlagte afbrydelser, og den voksne er tro mod den skrevne tekst.
I dialogisk læsning inddrages børnene aktivt i læsningen. Oplæseren giver sig tid til at holde små pauser for at tale om det, der sker i fortællingen.
Det betyder, at både fortæller og publikum deltager aktivt i læsningen af historien og er med til at forklare, uddybe og diskutere den skrevne tekst. Historien kan også fortsætte ud over læsestunden og inspirere til lege og aktiviteter.
Der er absolut intet i vejen for at lave traditionel højtlæsning, men hvis din intention er at engagere barnet og styrke den læring, der sker, så er dialogisk læsning den bedste metode.
Dialogisk læsning har mange år på bagen som metode, men det betyder også, at vi har brug for at se den efter i sømmene og sikre, at den er stadig opdateret.
Derfor har vi skrevet et række artikler, der bringer den nyeste viden om børns sprogtilegnelse i spil i den dialogiske læsning:
Det er altså ikke så vigtigt, hvor lang tid du læser. Til gengæld er det - som du kan læse om i ovennævnte artikler - rigtig vigtigt, hvordan du læser.
Der er derfor ikke som sådan nogle bestemte bøger, der er finere til dialogisk læsning end andre, så du kan sagtens tage afsæt i bøger, der handler om det, barnet/børnene er optaget af.
Der er dog elementer, der gør nogle bøger mere velegnede til barnets forskellige alderstrin:
pegebøger til de yngste
billedbøger til de lidt ældre
bøger med en mere kompleks handling, når børnene er klar til at følge med.
Du får her et par overordnede tips til, hvordan du skal gå til læsningen med børn i takt med, at de bliver ældre:
Læs med 0-1,5 årige
Du kan sagtens læse med helt små børn ... men jo yngre børn er, desto mere skal leg og hygge indgå i læsningen. Du behøver ikke læse en bog fra ende til anden - og du behøver endda ikke at læse teksten. I kan sagtens bare bladre sammen i bogen, og du kan pege og tale om billederne. Lad også barnet selv lege med bogen, bide i bogen og have bogen med til middagslur.
Eksempel: Hvis barnet griner/smiler, når I bladrer i bogen, kan du siger: "Du synes, det er så sjovt at bladre. Se, nu bladrer vi til siden med hunden!"
Læs med 1,5-3 årige
Ved de lidt ældre børn (2-3 års alderen) kan leg og læsning stadig med fordel støtte hinanden. Det kan være ved at drage legetøj eller andre konkrete ting ind i læsningen. Og ved de helt små læsere, der ikke selv taler endnu, er det dig som voksen, der sætter ord på jeres samtale. Du kan fx tolke de signaler, du får fra barnet (blikretning, mimik, pegning) og reagere på dem med sprog, der viser, du forstår dem.
Lad børnenes nysgerrighed og interesse styre læsningen.
Læs med 3-6-årige
Når børnene bliver lidt ældre, kommer samtalen og den aktive deltagelse mere i fokus. Giv børnene passende ansvar, mens I læser - fx ved at holde en af figurerne i bogen, sige bestemte lyde og sætninger eller sætte fagter/bevægelse på handlingen - og stil nysgerrige spørgsmål, så I begynder at "undre" jer over bogen sammen.
HUSK ... dialogisk læsning er så magisk, fordi SAMTALEN er bærende element. Og det er i samtalen, at børn udvikler sprog. Det kan du læse mere om på vores side om kommunikation og turtagning.