Stammen

Stammen hos småbørn

I 2 til 5 års alderen er der mange børn, der har perioder, hvor de stammer eller hopper på ordene. Man regner med, at det drejer sig om 5-8 % af alle børn. Nogle børn stammer ganske let, og stammen kan vare ved en kort tid, men den kan også forsvinde og komme igen flere gange. Nogle børn kan have perioder, hvor der ofte høres stammen.

Hvis et barn stammer, skal I blot være opmærksomme, og evt. spørge en fagperson til råds, så jeres bekymring ikke kommer til at præge jeres kommunikation med barnet. Så længe barnet er upåvirket af sin stammen og taler frit, kan I se tiden an.

Der findes en udbredt misforståelse om, at børn kan blive smittet med ”stammen”. Bekymringen går på, at børn, der er ved at tilegne sig sprog, kan komme til at stamme, hvis de omgås andre børn eller voksne, der stammer, men det er der ikke belæg for.

Forskning har endnu ikke givet en entydig forklaring på, hvorfor nogle mennesker udvikler stammen, men det er højst sandsynligt neurologisk betinget. Derfor kan stammen også være arvelig, så hvis mor eller især far stammer, er der en større risiko for, at barnet også vil komme til at stamme.

Hvis et barn stammer eller hopper på ordene i en periode, så er nedenstående gode råd værd at følge:

  • Tal langsomt og gerne i korte sætninger.
  • Hold øjenkontakt.
  • Giv jer god tid – og vis barnet, at I har tid til at snakke og lytte
  • Vis interesse for det, barnet fortæller, fremfor kun at lægge mærke til stammen
  • Undgå at stille for mange spørgsmål
  • Sørg for gode samtaleregler fx tale efter tur og skiftes til at lytte

Der er ikke noget entydigt svar på, hvornår man skal henvende sig til en logopæd, hvis et barn stammer. Og dog. Hvis barnet blokerer, dvs. hvis det sidder fast i et ord eller en sætning, så bør I i samråd med forældrene overveje at kontakte en talepædagog.

Du skal logge ind for at se denne side

Privat

kr 49 /md
  • Til dig der er forælder, dagplejer eller privatpasningsordning.

Institution

kr 1449 /år
  • Til institutioner med mere end 10 børn samt skoler og biblioteker
  1. Medlemskab - Privat - 1 år
    Medlemskab - Privat - 1 år
    708,00 kr 566,40 kr
  1. Medlemskab - Institution for hele 2021
    Medlemskab - Institution for hele 2021
    1.245,00 kr 996,00 kr