Case: Tematisk sprogarbejde - Aalborg

Case

Tematisk sprogarbejde i Daginstitutionen Bornholmsgade, Aalborg

Heidi Jørgensen er sprogpædagog i Daginstitutionen Bornholmsgade i Aalborg centrum – en institution med 130 børn, hvoraf mere end halvdelen har en flerkulturel baggrund repræsenteret med 27 forskellige nationaliteter. I institutionen har de derfor, udover fokus på dansktilegnelse, også særligt fokus på at arbejde med multietnisk/multikulturel som en ressource og på at inddrage forældrene i institutionens arbejde.


Tematisk sprogkuffert

Heidi har brugt Sprog&Legs sprogkuffert “Farvel sut, farvel ble” sammen med en gruppe 3-årige. Kufferten inviterer til tematisk sprogarbejde omkring de vigtige begivenheder at slippe sutten og bleen gennem dialogisk læsning, sange/remser, legetøj og aktiviteter. Da vi fik denne tilbagemelding fra hende, havde gruppen været samlet omkring temaet 4 x 30 min. inden for 2 uger.

Om kufferten siger Heidi:
“Kufferten indeholder mange fine ting, som alle er relevante for temaet og bøgerne. De understøtter samtalen meget fint.”

Hun har samtidig selv udbygget kufferten med flere konkreter bl.a. en dreng (Jeppe), en gul seng og en lille legetøjsble.


Mange indgange til sproget

Udover de foreslåede aktiviteter, der følger med kufferten, har Heidi også her selv fundet på nogle til sin børnegruppe. De har blandt andet sunget flere sange (fx "Jeg har lommerne fulde af kastanjer (bleer, potter, hunde osv.), “Så går vi rundt om en enebærbusk”), de har leget Kims leg med konkreterne, malet med sutter, hældt vand+gul frugtfarve i bleer, tegnet på bolde og lavet bordteater med konkreterne for at visualisere handlingen i bøgerne.

Gennem lege, sange, samtale og bevægelse kommer Heidis sproggruppe rundt om temaets fokusord og begreber på rigtig mange måder, og det styrker både deres ordforråd og deres sprogforståelse. “Børnene elsker især Kims leg, og de efterspørger den ofte. Den kan forældrene også sagtens lege derhjemme,” fortæller Heidi.


Forældrene inddrages

Forældrene er nemlig blevet inddraget i arbejdet med temaet. Heidi har sendt et forældrebrev med hjem sammen med billeder fra aktiviteterne, kopi af sangene, aktivitetsforslagene og en liste med supplerende litteratur om temaet. “På den måde kan forældrene snakke med børnene om temaet i hjemmet,” forklarer hun. Billeder fra aktiviteterne er desuden hængt op på væggen i børnehaven i børnehøjde, så børnene kan tale sammen om det, de har lavet. De har også udstillet indholdet af kufferten, både konkreter, sange og aktivitetsforslag, i et glasskab i gangen.


Masser af ideer

Til os i Sprog&Leg siger Heidi:


“Det har indtil nu været en fornøjelse at anvende kufferten “Farvel sut, farvel ble”, og vi er kun lige kommet i gang. Der er aktiviteter og ideer nok til mange timers pædagogisk tilrettelagt arbejde. I laver nogle meget anvendelige materialer af høj pædagogisk kvalitet.”

Og vi siger tusind tak til Heidi for hendes fortælling – og især for hendes legende engagement i børns sprog. 

Læs mere om tematisk sprogarbejde

Her finder du kufferten "Farvel sut, Farvel ble"

Vis som Gitter Liste

1 vare

pr. side
Faldende orden
Vis som Gitter Liste

1 vare

pr. side
Faldende orden