Børneyoga, leg og sprog

Af Anne Lindhard (certificeret børneyogalærer)

Hvad er yoga og mindfulness?

Yoga betyder kort fortalt at "forene" - og mere præcist handler yoga derfor om at forene krop og sind, så vi oplever større balance. Når vi dyrker yoga, så bruger vi fysisk krævende øvelser til at få bedre hold på vores tanker og følelser.

Mindfulness har principelt samme formål som yoga, men rækker lidt bredere. Vi kan oversætte mindfulness til "bevidst nærvær" - dvs evnen til at være til stede i det, vi oplever eller laver her og nu. Når vi træner mindfulness, så øver vi os, kort sagt, i at blive bevidste om vores oplevelser, vores følelser og vores tanker - og rumme dem, uden at handle i affekt.


Hvorfor yoga til børn?

Yoga og mindfulness til børn en trend i rivende udvikling i Danmark. Nye kurser, bøger og materialer dukker hele tiden op i rækken af tilbud, der skal hjælpe forældre og fagfolk i gang med at dyrke yoga med børn.

Det er ikke så overraskende. Vi lever i en stresset hverdag, og mange børn (og voksne!) har svært ved at finde tid og plads til at ”falde til ro”. Mange voksne har på egen krop oplevet, hvordan yoga og mindfulness kan have en gavnlig effekt - både på stress, men også på vores generelle fysiske og mentale velvære.

Så spørgsmålet bliver: Kan børn få samme positive effekt? Og selvom forskningen på området stadig er begrænset ift. børn, så viser de nyeste studier utvetydigt, at svaret er: "Ja, det kan de så absolut".

Børn kan med stor fordel præsenteres for både den fysiske og mentale dimension af yoga og mindfulness. Faktisk tyder forskningen på, at netop børn har særlig stor gavn af disse øvelser, fordi de kan lagre dem som fundamentale livsegenskaber.


Hvordan kommer I i gang?

Først og fremmest er det vigtigt at understrege, at børn ikke skal dyrke yoga, som voksne dyrker yoga. De skal lege sig til alle de fordele, som vi voksne søger, når vi dyrker yoga og mindfulness. Jo ældre børnene er, desto mere fokus kan man efterhånden lægge på selve øvelserne, men som udgangspunkt skal yoga være en leg.

Argumenterne for yoga-leg spiller derfor fint sammen med læreplanstemaerne:

  • Fysisk kan yoga-lege lære børn, hvordan de kan bruge deres åndedræt til at få ro i kroppen. Selve øvelserne i yoga udvikler samtidig både finmotoriske og grovmotoriske færdigheder som koordinationsevne, balance, styrke, udholdenhed og smidighed.
  • Personligt styrker yogalege børns evne til at mærke egne grænser og til at fokusere. Opmærksomhed på åndedræt og på fysiske øvelser kan være med til at bringe ro i følelser og tanker, så der er skabt grobund for læring.
  • Socialt kan yoga styrke fælleskabet, fordi vi ikke konkurrerer med hinanden, men kun måler os med os selv. Samtidig er det også lettere at omgås hinanden, hvis vi har ro i os selv.

Men hvad så med sproget ...?


Sprog og yoga

Det giver rigtig god mening at koble yoga med sprogstimulerende lege og aktiviteteter. Dels kan I med fordel inddrage fortællinger, sange og rim/remser, når I laver yoga med børn, og dels kan yoga-lege være med til at skabe et rigtig godt fundament for læring, fordi yoga i sin natur styrker de kompetencer børn har brug for, når de skal lære: opmærksomhed, fokus, koncentration og udholdenhed.

Sprog&Leg har derfor udgivet YOGA ABC for BØRN, som et værktøj til at komme i gang med at lege yoga - og samtidig invitere til leg med sprog.


Yoga er ikke medicin, men forebyggelse!

Der er altså mange gode grunde til at komme i gang med at lege yoga med de børn, I har nær. Og det behøver slet ikke at være svært. I kan sagtens komme i gang med yogalege uden at have en instruktøruddannelse, men hvis I vil have evnerne mere ind under huden, så er et kursus en rigtig god idé.

Det er blot vigtigt at huske på, at yoga og mindfulness ikke bør bruges som forsøg på at "fixe" hverken vanskelige børn eller uhensigtsmæssige forhold.

Selvom begge metoder viser meget gavnlig effekt på børn med udfordringer som fx ADHD, sanseintegration og angst, så skal yoga-leg ikke bruges som medicin, kun som et tilbud. Og hverken yoga eller mindfulness kan fixe en hverdag med larm, stress og travlhed.

... og så kommer vi ikke uden om, at den bedste måde, hvorpå børn får gavn af mindfulness, uden tvivl er at være sammen med voksne, der har gavn af mindfulness. 

Sat nam!  

Materialer til yogaleg

yoga

Forslag til gode bøger

Lyt til løven 

Hokus Pokus Filiyoga

Tager mig tid

Vis som Gitter Liste

5 varer

pr. side
Faldende orden
Vis som Gitter Liste

5 varer

pr. side
Faldende orden